Wasnoten

Wasnoten of zeepnoten (Sapindus Mukorossi, grote wasnoot) uit India, zijn het natuur- en milieuvriendelijk en huidvriendelijke alternatief voor uw (synthetische/chemische) wasmiddel én voor uw vaatwasser. Wasnoten worden ook wel Zeepnoten of superschillen genoemd.
 

  • huidvriendelijk
  • 100% natuurlijk en zonder chemische toevoegingen wassen
  • Geschikt voor mensen met allergieën en een gevoelige huid
  • Goedkoop in gebruik: Bij lage wastemperaturen zelfs 2 tot 3 x te gebruiken
  • Behoudend voor uw wasgoed en kleuren. In Nepal wordt de fijnste zijde met wasnoten gewassen
  • Geen wasverzachter nodig
  • Milieuvriendelijk en duurzaam
  • Volledig biologisch afbreekbaar
  • Spaart uw wasmachine
  • Opmerkelijk: Gebruikt tegen bladluizen en slakken op planten en bloemen

Hoe kan ik wasnoten in de wasmachine gebruiken?

Neem 5-8 wasnootschalen/schillen en doe deze in het katoenen waszakje. Zakje goed dichtknopen. Eventueel het zakje eerst in wat water bevochtigen. Het waszakje tussen het wasgoed in de machine leggen. Vervolgens het wasprogramma starten (30 ºC-90 ºC).
Na afloop van het wasprogramma het katoenen waszakje uit de machine halen.
U kunt hetzelfde waszakje voor een tweede of derde keer gebruiken, zeker indien u bij wat lagere temperaturen wast. Bij 90 ºC graden kunt u 1x wassen met de wasnoten maar bij 30-50ºC kunt u zeker 3x wassen met 1 zakje. Eventueel tussendoor aanvullen/vervangen met enkele nieuwe schaaltjes. Het zakje kunt u tussendoor gewoon laten drogen.
De wasnoten zijn uitgewerkt als ze week en sponsachtig aanvoelen in natte toestand. Zakje dan helemaal leegschudden, de gebruikte wasnoten kunnen zó in de groene bak of op een composthoop. 
Spoel het zakje daarna goed af onder de kraan.

Bij het gebruik van wasnoten heeft u GEEN wasverzachter nodig. Het wasgoed is na het wassen al aangenaam zacht – alsof er wasverzachter is gebruikt.

De geur van het wasgoed is neutraal. Enkele druppels Dennenolie, Tea Tree of Lavendel Etherische Olie op de waszak druppelen of 10 druppels etherische olie in het wasverzachter bakje doen kunnen uw wasgoed toch een geurtje geven. U kunt ook wasparfum toevoegen voor een lekkere geur.

  Wassen wasnoten extra vuile was wel goed schoon? 

Soms is het wasgoed zeer vuil door bijvoorbeeld aangekoekte modder of nat wasgoed dat lang heeft gelegen. Dan hebben zowel wasnoten, net als ook chemische wasmiddelen, weleens moeite om de was goed schoon te krijgen. Natriumbicarbonaat (Baking soda) toevoegen aan het wasgoed, bijvoorbeeld een eetlepel, kan dan helpen helpen om de was beter schoon te krijgen. Baking soda is ook prima tegen hardnekkige vlekken op kleding. U kunt 1 tot 2 eetlepels mengen met een klein scheutje water. Er ontstaat een dikke pasta. Deze kunt u direct op de vlek smeren, laten intrekken en vervolgens het kleding stuk gewoon wassen met de wasnoten.
Vetvlekken kunt u het beste eerst inzepen met een beetje galzeep, zoals ossengalzeep, deze lost vette vlekken wat beter op dan wasnoten, zeker bij wassen op lage temperaturen.

Witte was en wassen met wasnoten 

Bij langdurig gebruik van wasnootschalen bij de witte was, kan de was wat vaal worden omdat wasnoten geen bleekmiddel bevatten. Het beste is om bij de witte was 1 a 2 eetlepels (eco) vlekkenzout of soda toe te voegen, dit is vrij algemeen verkrijgbaar bij bv supermarkten.
Enkele druppels etherische BeriVita Citroenolie helpen ook met het stralend wit houden van uw was.
Bij gebruik van het waszakje met wasnoten kunnen er door de wasnootschalen soms lichtbruine vlekken ontstaan. 
U kunt ook zelf vloeibaar wasmiddel van wasnoten maken en deze gebruiken bij uw witte was.

 Zijn wasnoten veilig? 

Ja, in wasnoten zit het werkzame bestanddeel Saponine, deze natuurlijke stof komt in de wasnoot in hoge concentraties voor maar u vindt deze stof ook in meer alledaagse voedingsmiddelen zoals tomaat, spinazie en aardappelen. Wasnoten zijn ook veilig voor uw wasgoed, in India en Nepal worden de fijnste stoffen, zoals zijde, gewassen met wasnoten. Na gebruik kunt u de wasnoten prima bij het groenafval doen of, beter, tussen uw eigen planten gooien. Overigens raden we niet aan om wasnoten te eten.

De ene keer zijn de wasnoten heel droog, de andere keer kleverig en lijken vochtig. Hoe kan dat? 

Per charge kunnen de wasnoten verschillen qua uiterlijk. Doordat we al jaren wasnoten uit India naar Nederland importeren, weten we ook dat de wasnoten per charge sterk kunnen verschillen in ‘kleverigheid’. Als wasnoten worden geplukt zijn deze erg vochtig, door de van nature aanwezige water met saponine (=de werkzame stof) voelt dat kleverig aan. Na het plukken worden de wasnoten gedroogd in de buitenlucht. Het water verdampt en de saponine blijft achter in de schaal. We gebruiken geen milieuvervuilende machines (zoals diesel drogers) bij het drogen. Nadeel is dat het droogproces erg afhankelijk is van het weer. Bij vochtig weer drogen de wasnoten slechter en blijven ze kleverig. Bij erg droog en zonnig weer gaat al het water eruit en voelen de wasnoten droger aan. De saponine verdwijnt niet en de mate van vochtigheid heeft dan ook geen invloed op de werkzaamheid. 

  Mijn wasnoten zijn allemaal gebroken in kleine stukjes, werkt het nog wel? 

Per charge kunnen de wasnoten verschillen qua uiterlijk. Doordat we al jaren wasnoten uit India naar Nederland importeren, weten we ook dat de wasnoten per charge sterk kunnen verschillen in ‘kleverigheid’ en droogheid. Als wasnoten worden geplukt zijn deze erg vochtig, door de van nature aanwezige water met saponine (=de werkzame stof) voelt dat soms wat kleverig aan. 
Na het plukken worden de wasnoten gedroogd in de buitenlucht. Het water verdampt en de saponine blijft achter in de schaal. We gebruiken geen milieuvervuilende machines (zoals diesel drogers) bij het drogen. Nadeel is dat het droogproces erg afhankelijk is van het weer. Bij vochtig weer drogen de wasnoten slechter en blijven ze kleverig. Bij erg droog en zonnig weer gaat al het water eruit en voelen de wasnoten droger aan. De saponine verdwijnt niet en de mate van vochtigheid heeft dan ook geen invloed op de werkzaamheid. 
Wel kunnen zeer droge wasnoten wat brozer zijn en makkelijker breken in kleinere stukjes. Dat kan bijvoorbeeld tijdens het vervoer gebeuren. Dit maakt voor de werkzaamheid geen verschil. We malen zelfs wasnoten tot poeder (aritha powder) en dit wordt ook gebruikt om te wassen of als natuurlijke shampoo. 

  Bewaren van de wasnoten 

Wasnootschalen kunt u het beste droog en bij kamertemperatuur (15-25ºC) bewaren. Buiten bereik van kinderen houden. Wasnoten zijn lang houdbaar. Onze producten zijn natuurproducten, daardoor kan het product per batch variëren. 

  Is het gebruik van Wasnoten duurzaam? 

Ja, wassen met wasnoten is erg duurzaam. Wasnoten zijn namelijk 100% biologisch afbreekbaar en plantaardig. Daarnaast zijn wasnoten herwinbaar. Na het oogsten blijven de bomen leven en komen er weer nieuwe noten. Het verbouwen van wasnoten is uiterst duurzaam en bodem besparend. 
Een wasnoten boom geeft na ongeveer negen jaar de eerste vruchten, daarna kan er nog ongeveer 80 tot 90 jaar van dezelfde boom worden geoogst. Een wasnootboom is in staat om de bodem weer vruchtbaar te maken en kan woestijnvorming tegengaan. Daarbovenop is er in de wasnootboom fotosynthese, daarmee wordt koolstofdioxide omgezet in zuurstof.

Nadeel is dat wasnootbomen niet in Nederland groeien, de noten moeten naar Nederland komen per boot of vliegtuig. Vervoer per vliegtuig is minder duurzaam en duurder dan vervoer per schip. Daarnaast wordt het vervoer per schip steeds milieuvriendelijker. Vandaar dat onze wasnoten per schip naar Nederland komen vanuit India.
In vergelijking met het wassen met reguliere wasmiddelen blijft het wasnoten met wasnoten duurzamer dan reguliere wasmiddelen. 
Reguliere wasmiddelen bevatten veel chemische grondstoffen, die ook vaak naar Nederland moeten worden vervoerd, al dan niet per schip of vrachtwagen. De productie is ook een extra stap die weer extra milieubelasting geeft. Daarnaast bevatten reguliere wasmiddelen veel water, daardoor zijn ze zwaar tijdens vervoer.
Wassen met wasnoten spaart ook wasverzachter uit, die is niet nodig bij het wassen met wasnoten.

10%

korting, speciaal voor jou 🎁

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste producten & aanbiedingen!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.